Author Topic: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???  (Read 6175 times)

tbessie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
I'm trying to set up a connection with my work email account; we use Outlook 365.

When I give my email address and password, I get the above message ("The login (OAUTH2) server returned something strange...").

What does this mean? How can I find out what this "strange" something is, and how I can fix it?

- Tim

Kostya Vasilyev

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12742
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #1 on: March 13, 2018, 08:31:59 pm »
The account is at Office 365?

Most likely a bug on our side.

We could investigate if you captured the issue in the app's debug log.

Please see the link below in my signature, then look under "Creating a log if something doesn’t work right". You will need to enable "raw session data".

With the log enabled like this please try to add the account again repeating all the steps up to and including the error message.

Then send the log to support / at / aqua-mail / dot com.

Thanks.
Creating debug logs for diagnostics: https://www.aqua-mail.com/troubleshooting/

The official FAQ: https://www.aqua-mail.com/faq/

Лог-файлы для диагностики: https://www.aqua-mail.com/ru/troubleshooting/

Вопросы и ответы: https://www.aqua-mail.com/ru/faq/

ArekG

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #2 on: March 13, 2018, 10:52:12 pm »
Hello,

I decided to join this topis, as I have the same problem with my company's Office365 account and MFA.
Kostya, in a minute I will send you log from AquaMail made this evening when I was trying to setup this account. Hope, this willhelp, and soon I will be able to use Aqua Mail again ;)

Thank you for your great job and best regards,
ArekG

tbessie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #3 on: March 14, 2018, 01:41:44 am »
The account is at Office 365?

Most likely a bug on our side.

I just sent in the debug log.

It appears this is due to my company requiring I be using a managed device:

Code: [Select] [nofollow]
{"error":"interaction_required","error_description":"AADSTS53000: Your device is required to be managed to access this resource.\r\nTrace ID: a163a5d4-4049-47a9-87dc-c7ff017d4e00\r\nCorrelation ID: e63e108b-3335-4ef0-9e5d-9fce531ece91\r\nTimestamp: 2018-03-13 22:36:25Z","error_codes":[53000],"timestamp":"2018-03-13 22:36:25Z","trace_id":"a163a5d4-4049-47a9-87dc-c7ff017d4e00","correlation_id":"e63e108b-3335-4ef0-9e5d-9fce531ece91","suberror":"additional_action"}
- Tim


ArekG

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #4 on: March 14, 2018, 10:33:48 am »
I saw that entry in log as well. My device seems to be managed by the company (now I use Outlook for emails), but afaik my company didn't implemented 'app password' policy, so maybe this is the reason, why AquaMail is unable to connect to my account.

Best regards,
Arek

Kostya Vasilyev

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12742
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #5 on: March 16, 2018, 07:33:05 pm »
We'll make sure that this error (or any other "OAUTH2 approval" error) is shown in the error window.

As for what this actually means - sorry no idea. As far as I know, EWS doesn't have the concept of server managed "device security" ("app password" etc.) policies.
Creating debug logs for diagnostics: https://www.aqua-mail.com/troubleshooting/

The official FAQ: https://www.aqua-mail.com/faq/

Лог-файлы для диагностики: https://www.aqua-mail.com/ru/troubleshooting/

Вопросы и ответы: https://www.aqua-mail.com/ru/faq/

toma01

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #6 on: April 13, 2018, 11:20:42 am »
Hi! Any updates in this issue?
I have the same problem and my device is fully managed by my company and enrolled in Intune using Company Portal. I can use the built-in mail app in my device and I have full access to all other company resources.

I really would prefer to use AquaMail. Is it possible to investigate further? The MFA works fine during the account set up but then you get an additional dialog box informing me that "Aqua Mail will need to access my mailbox and login as me and read my profile" and when you click "Accept", that is when you get the error message in AguaMail

I'll be happy to send you my Aqua Mail log and screenshots.

-Torbjorn

Kostya Vasilyev

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12742
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #7 on: April 13, 2018, 10:05:09 pm »
Yes please send a log with "raw session data" enabled (and the "something strange" error) to support / at / aqua-mail / dot com - then I'll be able to investigate.
Creating debug logs for diagnostics: https://www.aqua-mail.com/troubleshooting/

The official FAQ: https://www.aqua-mail.com/faq/

Лог-файлы для диагностики: https://www.aqua-mail.com/ru/troubleshooting/

Вопросы и ответы: https://www.aqua-mail.com/ru/faq/

grindelsack

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #8 on: April 15, 2018, 08:48:14 pm »
I have the same issue and send you the log-file. Hope it helps. If you need additional information just let me know.


/GS

toma01

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #9 on: April 16, 2018, 02:36:39 pm »
Hi!
The log file is in your mailbox.  :)
Thanks!

lijunle

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #10 on: April 20, 2018, 07:26:06 am »
Hi! Any updates in this issue?
I have the same problem and my device is fully managed by my company and enrolled in Intune using Company Portal. I can use the built-in mail app in my device and I have full access to all other company resources.

I really would prefer to use AquaMail. Is it possible to investigate further? The MFA works fine during the account set up but then you get an additional dialog box informing me that "Aqua Mail will need to access my mailbox and login as me and read my profile" and when you click "Accept", that is when you get the error message in AguaMail

I'll be happy to send you my Aqua Mail log and screenshots.

-Torbjorn

I am getting the exactly same issue. Any progress to resolve it?

Kostya Vasilyev

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12742
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #11 on: April 20, 2018, 07:56:39 pm »
lijunle - is your server also InTune managed?

No we don't have a solution or fix yet.

Still investigating and considering our options.

InTune requires additional cooperation from our side.

Microsoft has a library that is supposed to make this easy for us - but I wrote a test app using that library, and it's not able to log in either.

Creating debug logs for diagnostics: https://www.aqua-mail.com/troubleshooting/

The official FAQ: https://www.aqua-mail.com/faq/

Лог-файлы для диагностики: https://www.aqua-mail.com/ru/troubleshooting/

Вопросы и ответы: https://www.aqua-mail.com/ru/faq/

Kostya Vasilyev

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12742
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #12 on: April 21, 2018, 12:06:28 am »
@lijunle

I made a couple of small changes which might help (I hope).

Could you please try this build?

https://www.aqua-mail.com/download/AquaMail-market-1.15.0-912-fix_o365_login-028fd510c496.apk

You can update the app in-place (uninstall / reinstall is not needed).
Creating debug logs for diagnostics: https://www.aqua-mail.com/troubleshooting/

The official FAQ: https://www.aqua-mail.com/faq/

Лог-файлы для диагностики: https://www.aqua-mail.com/ru/troubleshooting/

Вопросы и ответы: https://www.aqua-mail.com/ru/faq/

lijunle

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #13 on: April 21, 2018, 05:15:33 am »
@Kostya Thank you for the help! Yes, my company needs inline policy. I am sorry to tell you that, the fix dpk does not work.

In the fix, after pass the MFA step, it prompts in a web view that the current app is not registered and there is a REGISTER button below it. After click the REGISTER button, it jumps to the "open in intune app" page. However, the process stops here. Open the online app manually and don't see the register request.

Here is the step when I add my account to Gmail (which is working with intune). After pass the MFA, it jumps to a screen to add Gmail as this Android's administrator (not web view), then it finish the settings and go to email list. However, the first sync will fail and only one email will be downloaded - the email to prompt to register the app into intune. There is a link in that email, click on it will also jump to "open in intune app" page. Click on the link WILL jumps to intune app. Intune will show a warning that Gmail is not finishing register. Click fix and wait a while, intune shows done. Now, sync again in Gmail will sync the full list.


screwfox67

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: "The login (OAUTH2) server returned something strange..." ???
« Reply #14 on: April 21, 2018, 09:25:49 am »
I'm getting the same issue. Has there been any headway in resolution ?  Currently I'm having to switch to Edison mail as that works without issue.  But I prefer Aquamail..

Sent from my MI 5 using Tapatalk