Author Topic: Problem when loading email  (Read 4122 times)

danny

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Problem when loading email
« on: October 30, 2017, 04:37:14 am »
Today I started having a problem when I click on an email to load in the Smart Folder.  It seems to have happened after my wife changed a password on another account I have listed (I use the Pro version).  I have stopped accessing that account, but it is still listed in the list of accounts.  Maybe it is just coincidence, I do not know.

When I click on an email in the smart folder which is not the one she changed a password on, I get two error messages.  90% of the time it is this one:

"Error loading complete message: Authentication Error: Please grant the permission to access email in the account."  The second one is this: "Error loading complete message: Network error"

This issue only (so far), seems to be happening in one of the accounts in AquaMail (my primary account, a Gmail account), and as best as I can tell, only when loading email from the Smart Folder.  How do I "grant permission to access email in the account", or fix this in some way?

After posting this issue, I found some topics in your FAQ, and the headings are:

Gmail's new authentication, OAUTH2
Gmail, and 'OAUTH2 network errors'

Are the answers to my problem found there?

Thank you,

Danny
« Last Edit: October 30, 2017, 05:15:36 am by danny »

Kostya Vasilyev

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12740
Re: Problem when loading email
« Reply #1 on: October 31, 2017, 10:05:42 pm »
Please do this:

Back up to the app's main screen (the list of accounts / folders under them).

Long press on the account (there should already be a red error message under it).

Choose Account Setup.

Tap Next.

You'll get Google's sign-in window - please complete that and grant Aqua Mail the permission to access your email when prompted.

Save.

Should work now.


Creating debug logs for diagnostics: https://www.aqua-mail.com/troubleshooting/

The official FAQ: https://www.aqua-mail.com/faq/

Лог-файлы для диагностики: https://www.aqua-mail.com/ru/troubleshooting/

Вопросы и ответы: https://www.aqua-mail.com/ru/faq/

danny

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: Problem when loading email
« Reply #2 on: November 11, 2017, 05:39:23 pm »
Kostya
Thank you.  Initially, I did not see what you instructed, but I did see a box, something about upgrading to "OAUTH2", which I clicked on and completed.  I eventually got to where I could grant AquaMail access after signing on, as you stated, then I gave permission.  I got a lot of security emails after.  The indicated warning (in red) in the main account window has not gone away, but it is at the bottom of all accounts, not under each account.  I have multiple Gmail accounts and I suspect that this covers all of them, but I will find out as I upgrade each to OAUTH2 and grant AquaMail permission.

Danny

Edit:
Interestingly, I am seeing different OAUTH2 windows as I go along.  Account 2 had a checkbox for something like "force (allow?) web based login" (not present on the first account).  I did not check it.  I did not have to manually input the password info and the grant permission box was slightly different.

I have now finally upgraded to OAUTH2 on all Gmail accounts, then granted permission for AquaMail as you have instructed and the red error in the main account window has gone away!  Great.

Only one thing remains.  On account 2, there is still the (unchecked) box for "force web based login" in "account setup" for that account.  Why is this only on that account (I assume that I might have some different options checked)?  What do I need to know about it only showing in that account, and do I need to fix that?

All Gmail account upgrade to OAUTH2 and permission granting went identically, except for account 2 as noted.
« Last Edit: November 11, 2017, 06:11:41 pm by danny »

Kostya Vasilyev

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12740
Re: Problem when loading email
« Reply #3 on: November 12, 2017, 03:22:52 pm »
First, OAUTH2 is what you want to be using.

Second, Google sends automatic emails every time you grant login permission to any app, this doesn't necessarily represent any issues. You may also get a notification (not email) asking if it was you who just logged in. Again, just what Google does these days.

Third, the permission is per-account.

Finally, about "force web login"

If an account is present in the phone's Settings, Aqua uses Google Play Services to log you in (and you won't have to enter a password), but gives you the option to use the app's own OAUTH2 implementation (not Play Services).

This is the "force web login" checkbox, and it should only be used if there are issues without it.

Play Services can't be used for accounts *not* present in the phone's Settings, so then "web based login" is the only option - and therefore there is no user-settable option, the app always (has to) do it this way.
Creating debug logs for diagnostics: https://www.aqua-mail.com/troubleshooting/

The official FAQ: https://www.aqua-mail.com/faq/

Лог-файлы для диагностики: https://www.aqua-mail.com/ru/troubleshooting/

Вопросы и ответы: https://www.aqua-mail.com/ru/faq/