Author Topic: Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5  (Read 5117 times)

aquabalg

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5
« on: May 05, 2016, 09:54:04 am »
Hello,

In an earlier Version, xml content was dispalyed correct (I do not remember what time it changed).

In the actual Version 1.6.1.5 it is not dispalyed anymore -> see attached screenshots.

Another thread stated to use "mono fonts" - I do not see that option in the View Menue -> see attached screenshot.

Any Hint?

Thanks



« Last Edit: May 05, 2016, 12:25:01 pm by aquabalg »

mikeone

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2762
Re: Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5
« Reply #1 on: May 05, 2016, 11:29:51 am »
Please try this option in Message view:

> Action-bar "overflow button" (three dots icon) > View (Ansicht) > Enable mono font (Benutze nichtproportiinale Schriftart)
« Last Edit: May 05, 2016, 11:31:59 am by mikeone »

aquabalg

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5
« Reply #2 on: May 05, 2016, 12:17:22 pm »
Found the mono fonts.

did not help -> see screenshots
« Last Edit: May 05, 2016, 12:23:38 pm by aquabalg »

mikeone

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2762
Re: Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5
« Reply #3 on: May 05, 2016, 12:26:42 pm »
This is a pity.

I'm sure Kostya will have an idea what's going on.

StR

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1558
Re: Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5
« Reply #4 on: May 05, 2016, 03:57:42 pm »
First of all, - don't mix up XML and HTML. Aquamail can display HTML, but I don't think it can display XML. Your message actually looks like it was intended to be HTML, but... (see below).

Second, - "mono" font (which means "monospace", i.e. letters are equally spaced) works: You can see in your last screenshot that letters in all lines are alined vertically into columns.

Third, Paris Geek is correct, and the option for mono font would work only for the text messages, i.e. where the font types are not specified. The fact that it worked for you means that the message was sent as "text", not as "html" (it is set in message headers as "text/plain"). So, Aquamail doesn't know that it should treat this as HTML.



aquabalg

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5
« Reply #5 on: May 05, 2016, 04:48:53 pm »
There is a thread in this aquamail forum :
https://www.aqua-mail.com/forum/index.php?topic=3173.msg15290#msg15290
stating:
I am not sure what really makes the difference but after reconfiguring and updating to 1.5.1.12.4 the problem does not exist any more.

The soruce of the xml ist the same Box (a Fritzbox Router)

I have seen that working in an earlier version - but I do not want to reinstall older versions

I tried the same trick as stated - remove first line "<?xml version="1.0" ?> " and forward it to myself -> see screenshot


So maybe the feature ist lost somtime between 1.5.1.12.4 and 1.6.1.5


StR

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1558
Re: Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5
« Reply #6 on: May 05, 2016, 05:15:21 pm »
I'd suggest to follow the developer's (Kostya's) request in that thread:  https://www.aqua-mail.com/forum/index.php?topic=3173.msg15296#msg15296
Then he could try to figure out what causes this problem.   
 

Kostya Vasilyev

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12740
Re: Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5
« Reply #7 on: May 06, 2016, 07:29:32 pm »
1.5.1 is really old, there were a lot of changes.

Can you please make this message accessible to me? I'd need the exact original message with all headers and text.

Option 1: open in web mail or desktop mail app, look for "view source", "show original" etc, save that to a plain text file, email as an attachment

Option 2: use "forward as .eml attachment" in a desktop mail app (IIRC Outlook has this)

My email is kmansoft / gmail

Thanks!
Creating debug logs for diagnostics: https://www.aqua-mail.com/troubleshooting/

The official FAQ: https://www.aqua-mail.com/faq/

Лог-файлы для диагностики: https://www.aqua-mail.com/ru/troubleshooting/

Вопросы и ответы: https://www.aqua-mail.com/ru/faq/

Kostya Vasilyev

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12740
Re: Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5
« Reply #8 on: May 06, 2016, 07:53:58 pm »
I *think* the message may also have a wrong "Content-Type: text/plain" and so AquaMail's code to "detect HTML and correct" is failing (because of the <?xml?> PI).

Will know for sure when I see the original message source.
Creating debug logs for diagnostics: https://www.aqua-mail.com/troubleshooting/

The official FAQ: https://www.aqua-mail.com/faq/

Лог-файлы для диагностики: https://www.aqua-mail.com/ru/troubleshooting/

Вопросы и ответы: https://www.aqua-mail.com/ru/faq/

aquabalg

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Mail with xml content / Aquamail Pro 1.6.1.5
« Reply #9 on: May 14, 2016, 09:44:17 am »
Today I was looking again at the new Status Mail from my router.

Now content ist displayed as expected!

Old mails are displayed correct too.

The only reason I can think about:

I have rebooted my mobile last night (sysuptime about 2 months).

Thanks a lot.

Sorry about bothering you.